Алеите в градината

При озеленяване на двора градинските пътеки често биват пренебрегвани. Случва се да обръщаме повече внимание на това как  да изглежда басейна или какви да са растенията в градината, но забравяме да помислим как да свържем  функционално и естетически различните пространства в нашия двор. Чрез игнорирането на пътеките рискуваме двора и градината ни да останат разединени и нефункционални.
Освен че градинските пътеки ни насочват в целия двор, те също могат дабъдат използвани, за да се създаде настроение или атмосфера.

Преди да пристъпите към изграждането на градинска алея трябва да решите следните задачи:

  • Определяне на функционалните зони в двора и връзките между тях – входа, паркинга, басейна, барбекюто, място за уединение и почивка , че дори и зеленчуковата ви градина. Всяка от тези зони има специфична функция.
  • Форма, размери иматериали от които да бъдат изградени.

Материалите могат да варират от обикновен чакъл до декоративен щампован бетон или декинг системи (техническо дърво)

  • Други фактори – бюджет,безопасност при използване и т.н.

Следните размери ширина на пътеките са най-често използвани:

Минимална: 45-50 см – за придвижване на един човек към места който са рядко използвани – пътеки в градината, до странични входове, до алпимеум, езерце и други подобни. Могат да бъдат изпълнени например от каменни или други подходящи плочи наредени на тревна фуга.

Стандартна: 90-100 см – свързва места които се използват по-често, за да могат да се разминават двама човека – към барбекюто, пътеки около къщата или басейна

Основна: 120-140 см – свързва места с честа ежедневна употреба – от входната врата на къщата до паркинга, гаража или до входната порта. Тази ширина ще позволи на двама човека да ходят спокойно един до друг.

Основно правило е колкото повече се използва дадената пътека, толкова по-широка да бъде тя. Не забравяйте, че винаги по-широката пътека е по-добре, отколкото прекалено тясната.
Един трик, често използван от ландшафтните дизайнери, е да се промени ширината на пътеката в определени места в градината. Разширяването на пешеходна пътека предполага, че посетителят е достигнал до място на което бихте искали хората да спре и да се  на красивите цветя и спираща дъха гледка или когато има хубава сенчеста пейка за почивка под някое дърво.

В търговската мрежа може да намерите голямо разнообразие от най-различни материали за изграждането на пътеките: естествен камък, павета – каменни или бетонни, тротоарни елементи и много други,  всеки със своите предимства и недостатъци.

Ако желаете да научите повече за различите видове настилки моля посетете страницата ни за дворни настилки.

Информация, съвети или оферта за изграждане на дворна настилка може да получите на 0988 990 123 или чрез формата за запитване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This